Newroz

newroz2013editfin

Newroz är det kurdiska namnet på det kurdiska nyåret som infaller på vårdagjämningen vanligtvis 21:a mars varje år. Kurder firar av tradition Newroz som en nyårsdag och för att välkomna naturens återuppståndelse.

Varje år firas Newroz med danser under eldfester. Att äta i gemenskap med varandra samt besöka släkt och vänner är en viktig del av firandet. Det har inte alltid varit självklart för kurder att få samlas och ställa till festligheter i samband med kurdiska nyåret, eftersom de länder som ockuperar Kurdistan förbjudit allt Newrozfirande. Överträdelse  av förbjudet straffades med fängelse. Tusentals kurder har genom åren dömts till långa fängelsestraff och somliga av dem har utsatts för tortyr.  

Newroz har sitt ursprung i den kurdiska mytologin. Enligt legenden ska en ond kung, Zuhak, som styrde kurdernas territoriella hemvist och den närliggande regionen genom att ha förslavat det kurdiska folket. Zuhak led av en ovanlig sjukdom. Enligt myten växte två stora ormar på tyrannens axlar. Ormarna hotade Zuhak med att äta upp hans hjärna. I rädsla för döden matade Zuhak ormarna med två barns hjärnor dagligen, en flickas och en pojkes. Därefter inleddes en avskyvärd period där barn dödades för deras hjärna att mata ormarna på Zuhaks axlar med.

Under denna period miste tusentals barn livet, däribland sju av smeden Kawas. Så småningom vädjade kurdiska folket till smeden Kawa att leda ett uppror mot den onde kungen Zuhak. Kawa ledde därefter upproret mot Zuhak, och den 21 mars år 700 f.Kr. omringades Zuhaks palats och Kawa besegrade palatsens vakter med hjälp av sin hammare. Varpå hade han ihjäl båda ormarna på Zuhaks axlar och tyrannen Zuhak själv. Kawa släpade sedan ut Zuhak ur palatset för att visa folket att tyrannen inte längre kunde förtrycka dem. Han förklarade också för folket att de  hädanefter var fria.

I samband med det lyckade upproret tändes stora brasor uppe på kullar och berg runt om i landet för att sända nyheten om Zuhaks död och om den nyvunna friheten. Alltsedan dess har det blivit en tradition att tända stora brasor varje år när det är tid för att inleda det nya kurdiska året, Newroz.

Idag har Newroz kommit att betyda mycket mer  än  endast befrielse för kurder. Därför att Newroz är inte enbart en symbol för omkullkastande av tyranner och befria folken utan Newroz innebär kamratskap, gemenskap, harmoni, kärlek och pånyttfödelsen av faunan och floran på samma sätt. Fredssträvandet bortom nationsgränserna är en gemensam nämnare för alla människor, även utanför Kurdistan. Det är värderingar som gör sig påmind för kurder och förhoppningsvis för resten av världen så att vi människor, åtminstone för en dag, kan lägga all ondska åt sidan och känna kärlek och tillit för varandra.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s