Språkets betydelse

Vi lever till synes i ett mångkulturellt samhälle och jag har säkert träffat människor från minst hundra olika länder här i Sverige. Jag har däremot aldrig träffat någon som talat gott eller uttryckt det minsta positivt om turkar från dessa länder. Det mesta man hör om turkar av dem är turk på burk, turk som har blivit synonym med invandrare, köra bil som en turk, svartjobbande turk…(…) exemplen är många. Mycken och mången negativt laddade ord/uttryck raljerar vilt om turkar i det svenska samhället. Däremot finns det, förvånansvärt nog, ett visst folkslag som till största delen älskar turkar, lär sina barn turkiska, åker på semester till Turkiet, talar gott om Turkiet inför andra, skänker pengar till turkiska institutioner, moskéer etc. Vilka är de? Inte så svårt att gissa, det är såna som också vill bli kallade ”kurder från Turkiet.” Våra egna landsmän från norra Kurdistan med andra ord. Och de är absolut ensamma om det i hela världen! Visst är det tragiskt komiskt? Jag kan inte finna ett vettigt svar på detta abnorma beteende som måste bottna i desorientering, osäkerhet eller rotlöshet.

Men det mest intressanta eller paradoxala är att Turkiet tackar dessa ”turkofoner” genom att spärra in dem, förbjuda de att tala sitt eget modersmål, förbjuda deras radio-TV-kanaler, tidningar, bränna deras byar, konfiskera deras mark, deportera- tortera dem, driva dem  från deras land, fängsla deras journalister, författare, politiker mm. för att få de på rätt spår. Turkiet gör verkligen sitt för att väcka dessa sengångare, det ska vi vara tacksamma för, men helt förgäves.

Tror ni att de vaknar till och inser verklighetens sanna jag? Svar nej. Istället älskar de Turkiet ännu mer, går på kurser för att lära sig/sina barn ännu bättre turkiska donerar ännu mer pengar…osv allt för att bli en så bra turk som möjligt. Och Rutkeit fängslar de längre, torterar de ännu grymmare etc. Den onda cirkeln fortsätter. Och hopplösheten bland kurdiska patrioter/nationalister  få sig ett törn.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s