Vad kan vi göra annorlunda?

Vad kan vi göra annorlunda?

För att lösa ett problem måste man diagnostisera det först. Det är regel nr Uno.  Vad är sjukdomen då? Splittring förstås. Jag ska inte vara tråkigt utan, som en påminnelse, sammanfatta det kort.

P. g.  a. maktgalna Osmanerna och Perserna först och sedan av hungriga och törstiga britterna och fransmännen har vi splittrats. Det i kombination med det bergiga landskapet gjort det omöjligt att skapa en gemensam kurdisk plattform där samtliga regioner fick fritt smälta samman. Idag finns det heller ingen gemensam ”SVT1/SVT2/DN/SVD/AF/EX OSV,” ingen gemensam förskola/skola/högskola heller i Kurdistan. Varje ”kurdisk medborgare” har därav fått en egen bakgrund vilket har spätt ytterligare på olikheterna.

Så vi sitter här alla med våra skilda bakgrunder dock med en enda distinktion! Vi vet mycket väl att vi har blivit bestulna på vårt land, vår historia och vår kultur. Och vi vet mycket väl att vi kan ta tillbaka allt det. Vad kan vi göra åt det?

Som bekant har vi krigat lika mycket eller t. o. m. mer mot varann än mot fienden. Vi är till synes ett väldigt ofördragsamt folk och blodfejderna borta i vårt land är tydliga bevis på det. Så visst finns det inre konflikter och meningsskiljaktigheter! Därtill fastnar vi i dem istället för att glömma de för att ta nya tag. Vi kan titta på hur andra gör? Exempelvis lät en amerikanskt föräldrapar bygga en skola i Afrika för att upplysa befolkningen när dessa hade stenat deras dotter till döds! Det skulle vi kunna ta lärdom av. En kurdisk föräldrar hade säkerligen gjort något åt det motsatta hållet? Vi måste lära oss att, åtminstone, förlåta varandra.

Vad ska man göra rent praktiskt då för att gå tillbaka till din frågan? Kan bara skriva mina egna idéer. Det viktigaste är motivation. Har vi tillräckligt med motivation att få till en förändring kan vi lyckas med det också. Vi skulle kunna starta en alternativ ”förening” där alla är välkomna. Det är de i andra föreningar också idag säger någon kanske men eftersom dessa befintliga föreningar  representerar olika partier bemödar sig inte gemena kurden att besöka dem. Helt fri från partierna och totalt inriktat på Kurdistans självständighet ska det var. Vi kan ha 10-20 pådrivande styrelseledamöter, vi kan söka sponsorer, utnyttja kapitalismen,  verka mycket över nätet och ute på fälten osv. osv. Detta ska inte uppfattas som om vi skall distansera oss från partierna utan, naturligtvis, samarbeta med dem också. Där det gör nytta. Jag anser det vara fullt möjligt för det finns ett engagemang bland ungdomarna idag och det måste vi ta vara på innan glöden slocknar igen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s