Hela familjen bör dömas för mordet

Familjen får inte tro att de kan ge en omyndig pojke, som kan få max fyra år för mord, i uppdrag att mörda sin egen syster och tro att de ska komma undan med det.

Det är vetenskapligt bevisat att människor drivs, delvis, av en inbyggd försvarsmekanism vilket var en förutsättning för att överleva i vildmarken. I en tid då människor levde nära vilda djur var det en nödvändig instinkt. Denna försvarsmekanism har dock underminerats i takt med att människan har utvecklats. Utbildningsväsendet är den senaste och den betydelsefullaste faktorn.

Utbildning får en människa att skilja på rätt och fel, den får en att se saker och ting från andras perspektiv och därigenom få nya insikter. Utbildning får en att bli medveten om liknande situationer i andra delar av världen och på så sätt ha förståelse för sin egen. Utbildning får en att utvecklas som person och lära sig, inte enbart att fyra gånger fyra är 16, utan också att handla logiskt och förnuftigt.

Det är med andra ord i kulturer där utbildningsnivån är låg som hedersmord oftast sker. Rädslan för att ett rovdjur (man) ska stjäla en ägodelen (kvinnan), triggar igång denna primitiva instinkt. Det går inte vända klockan tillbaka när denna instinkt väl har tagit över.

Men nu har det skett i Sverige. Det är en frukt av den globala världen, att en grupp individer med möjligheten att åka flera hundra mil kors och tvärs genom kontinenter på bara några timmar, bör egentligen betraktas som en tidsresa. Det är denna tidsresa som är kruxet i vårt moderna samhälle och det är denna resa myndigheterna här i Sverige har svårt att handskas med. När dessa individer landar i Sverige med sina medtagna instinkter och värderingar bör man uppmärksamma dem. Och om vi ser tendenser eller signaler måste vi agera ögonaböj innan det går alltför långt.

Som förebyggande åtgärd tycker jag att alla dessa ska få läsa sexualkunskap. Detta så tabubelagda ämne bland en del invandrare måste exponeras. De måste bli påminda om att det inte var en stork som levererade barnet till deras föräldrar utan att de alla blev till genom sex. Att sex är något som är naturligt, att sex också är nödvändig för människans fortsatta överlevnad. Att också kurder blev till genom sex. Dessutom bör de lära sig att heder handlar inte endast om vad som händer mellan benen, utan att heder också är ärlighet, stolthet, ödmjukhet, hjälpsamhet och öppenhet. Och på lokal nivå kan föreningarna i respektive kommun upprätta grupper av individer med samma ursprung som offren som kan arbeta med de berörda familjerna.

Jag som ungkurd lider med varenda kvinna som har bragts om livet på grund av hedersrelaterat våld i vårt eget feodala ”minisamhälle.” Jag fördömer det, jag lider med offren, jag lider också med offrens familjer för att dessa inte visste bättre.

Men vi får absolut inte bortse ifrån faktumet om den kollektivt avkunnade domen som Marias familj riktade mot henne. Jag anser att hela familjen bör hållas ansvarig för mordet. Dessa familjemedlemmar får inte tro att de kan ge en omyndig pojke, som kan få max fyra år för mord, i uppdrag att mörda sin egen syster och sedan komma undan med det. Dessa måste skrämmas från att begå liknande handlingar. Dels för att samma fenomen inte ska inträffa igen och dels för att statuera exempel som en manifestation av samhällets intolerans mot detta! För det här gör ont i mig och säkert i oss alla.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s