Sveriges vapenexport strider mot mänskliga rättigheter

Om man jämför svensk vapenexportstatistik och svensk lagstiftning om vapenexport blir man varse om om de otaliga motstridigheterna dessa emellan. 

Enligt svensk lag får vapenförsäljning inte förekomma om mottagarlandet inte respekterar mänskliga och demokratiska rättigheter och om det föreligger risk för eller pågående krig. Dessutom måste vapenförsäljningen ske enligt befintliga rutiner och förordningar; d.v.s. att det godkänns bl.a. av ”Inspektionen för Strategiska Produkter”, ISP. På pappret är Moderaterna, som är det regeringsledande partiet, i samma linje och menar, på köpet, att ”Sverige ska ha en strikt lagstiftning för vapenexport med noggrann kontroll och uppföljning”( Elisabeth Johnson, M).

Det finns en europeisk konvention om skydd för mänskliga rättigheter och grundläggande frihet. Artikel 1-13 handlar om att skydda och respektera människor; att alla människor har rätt till ett liv och att det ska respekteras oavsett religiös eller etnisk tillhörighet. Därmed är det förbjudet, enligt denna konvention, att medverka till att människor dödas.

Men trots att svenska politiker gärna slår sig för bröstet för de insatser som de själva – tillsammans med regeringar i andra krigsdrabbade länder –  samverkar i, att Sverige är ett av de skickligaste samhällen på att dela med sig av sitt välstånd till fattiga länder, att riktlinjerna för den svenska vapenexporten är strikta och att respekt för mänskliga rättigheter också är en central betingelse för att exportera vapen, är Sverige ett av de länder i världen som säljer mest vapen per invånare. Den svenska regeringen använder sig samtidigt av bulvan företag för att kringgå dessa lagar och förordningar och därmed uppstår en ”fake-politik”. På detta vis har svensk vapenförsäljning har ökat med 300 procentenheter sedan 2003 då Irakkriget bröt ut.

Om man tar demokratibegreppet på allvar borde det vara en självklarhet att inte tillåta vapenexport till (och import från) länder där medborgarna inte har inflytande över importen eller t. o. m. riskerar att fängslas om de protesterar mot den. Krigsmaterial export till diktaturer legitimerar just diktatorer och motverkar möjligheter till en demokratisk utveckling. Så även om lagstiftningen förbjuder vapenförsäljning till icke-demokratiska länder, sker vapenexport till en rad länder som grovt bryter mot de mänskliga rättigheterna och bland dessa länder återfinns Indien, Pakistan, Turkiet, USA och Kina.

Idag säljer Sverige krigsmaterial även till ett flertal andra länder där grava kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer till trots, som ovan nämnt, restriktiva lagar och riktlinjer för detta fenomen. Ett av dem är Saudiarabien där kvinnor förbjuds att få göra så vardagliga saker som att få köra bil eller att få gå på gymmet och träna. Under samma tidsperiod exporterade Sverige vapen till Turkiet samtidigt som Turkiet planerade en invasion av södra Kurdistan (norra Irak). Här hade Sverige, om än indirekt, ett ansvar i dessa människors lidande.

 Svensk vapenexport bidrar, utan tvekan, till att göda krig och strider. Indirekt understödjer det dessutom brott mot mänskliga rättigheter, begångna av diktaturer. Det bidrar naturligtvis också till att stärka diktaturers makt runt om i världen. Idag är det endast Vänsterpartiet som har planer på att avveckla vapenexporten och inga av de andra politiska partierna stödjer den linjen, varför det inte är tillräckligt för att tillämpa det i praktiken. De svenska riksdagspartierna och Sveriges regering som ger diffusa svar och förklaringar måste förr eller senare ställa sig frågan om man menar allvar med att bidra till en fredlig värld eller om man vill fullfölja den nuvarande vapenexportpolitiken som gynnar totalitära regimer där blod, lidande och mänskliga rättigheter offras för pengar.

Sveriges politik är, i detta avseende, helt oacceptabelt då vi hävdar att vi vill värna om demokrati och mänskliga rättigheter.  Att avsiktligt exportera våld och död till tusentals människor är omoraliskt och, framför allt, fruktansvärt cyniskt. Lagstiftningen måste skärpas ytterligare om den nuvarande inte räcker till. Sverige bör omedelbart se över sin vapenexport och därmed stifta ännu striktare lagar och dessutom inrätta en myndighet som ser till att dessa lagar följs. Därmed är det ytterst viktigt att vi hjälper till att stoppa krig och elände som miljontals människor lider av varenda dag genom att kraftigt minska eller i bästa fall avveckla krigsindustrin helt.

 Det är vårt ansvar gentemot våra medmänniskor och framtida generationer. Vi får inte sitta med armarna i kors i all välstånd när andra människor inte har tak över huvudet och mat på bordet runt om i världen p. g. a. krigets fasansfulla konsekvenser som vi själva har bidragit till att uppstå. Vi måste göra vårt bästa för att skapa en bättre framtid för våra barn där vi förhoppningsvis utrotat fattigdom, analfabetism och kanske till och med kriminalitet vilket oftast har direkta kopplingar till fattigdom, genom att förebygga krig med avveckling av vapenexport som ett av medlen. Det är vi skyldiga de kommande generationerna.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s