Det finns ingen barnfattigdom i Sverige

111

Jag går emot strömmen och påstår att det inte existerar någon barnfattigdom i Sverige.

Enligt senaste rapporten från Rädda Barnen ska det finnas drygt 220 tusen fattiga barn i Sverige. Jag anser att det bottnar i en grov missuppfattning eller girighet, vad man nu vill kalla det för. Därför att i Sverige omfattas samtliga familjer och deras barn av diverse samhällsapparater i form av olika skydd och försäkringar

Om vi utgår ifrån att en familj med två barn som är arbetslösa och inte har rätt t.ex. till sjukpenning, pension, a-kassa, alfa-kassa och till och med råkar vara hemlösa så kan de faktiskt få hjälp och stöd av Socialtjänsten. Där kan de få hjälp med bostad och försörjning. Riksnormen är 4200 per person för uppehälle och därutöver får familjen medel för hyra, el och hemtelefoni. Om någon i familjen blir sjuk och oväntade utgifter dyker upp så kan dessa få ersättning för sjukhuskostnaderna och för medicinerna de eventuellt måste ha köpt, det mot uppvisat kvitto. Med andra ord gratis vård, skola och omsorg tillhandahålls av staten. Barnen får studiebidrag också under skolgången och de får SL-kort för resor till och från skolan. De får också få vara med diverse aktiviteter på skolands bekostnad. Allt för att få leva ett så drägligt liv som möjligt. Det garanterar i sin tur en normal skolgång som för övrigt är kostnadsfritt, för barnen.
Vad är fattigdom egentligen? Att inte åka på semester varje år? Att inte köpa märkeskläder till barnen? Att inte gå på MC Donalds flera gånger i veckan? Jag tycker man ska lägga ner den här debatten. Det är löjligt. Sverige förbrukar redan tre gånger mer än vad världen resurser räcker till. Om man ska utgå från bankernas beskrivning av fattigdom kommer svenskarna förbruka ännu mer av jordens resurser och då kommer taket för fattigdom höjas ännu mer. En ond cirkel. Vi människor måste därför nån gång lära oss att bli nöjda med det vi har istället för att sträva efter mer och mer. Girighet är ju en dödssynd, remember!
Jag tycker vi bör istället göra föräldrarna medvetna om att inte tävla i hur många julklappar de ska köpa till sina barn. Att de nöjer sig med en klapp och skänker resten av pengarna som blir över av oinhandlade julklappar till fattiga barn, om de nu anser att det finns fattiga barn v.s.
 
Annonser

4 reaktioner på ”Det finns ingen barnfattigdom i Sverige

 1. Pingback: Det finns ingen barnfattigdom i Sverige-II | Numan Semsuri

 2. Pingback: Numan Semsuri

 3. Nylan

  Jag har läst dina artiklar tidigare och förstår att du är en godhjärtad person. Jag utgår därför från att du inte ogillar debatten om barnfattigdom på grund av din känslokalla inställning till barns rättigheter utan snarare att du sätter det till relation till vad begreppet barnfattigdom innebär i andra länder. Och jag håller helt med om att skillnader mellan barns levnadsstandarder är vidrig och att vi inte på något sätt ska blunda för fattigdom i andra länder.

  Däremot vill jag bara påpeka att Sverige, enligt min åsikt, har en skyldighet att hjälpa folk som finns i detta land. Jag är själv helt svensk och lever under drägliga förhållanden. Jag engagerar mig, på grund av tidsbrist, inte privat i svenska eller utländska organisationer men ger regelbundet ekonomiskt stöd till sådana, främst UNICEF och rädda barnen. Mitt hjärta klappar således för barn över hela världen och det är en hemsk känsla att inte kunna hjälpa alla. Trots det brinner jag lite extra för barn i det land vi båda lever i just nu.

  Först och främst måste saker ställas i relation. Ett barn som i Sverige lever under det som kallats barnfattigdom skulle uppfattas som en konung i andra länder. Likaväl som ett barn från Eritrea jämfört med svenska standarder skulle ha så hemsk levnadsstandarder att det nog inte finns ett svenskt ord som räcker till för hur det skulle vara. Men precis som det svältande barnet i Eritrea inte bor i Sverige, bor inte heller det svenska barnet i något annat land. Det bor i Sverige och det är den svenska vardagen den ska leva drägligt i.

  Du talar om att det inte finns fattiga barn i Sverige eftersom det alltid finns ekonomiskt stöd som löser problemen. Som jag redan sagt är barnfattigdom ett relativt mått. Men utöver det missförstås nog lätt regelverk för det ekonomiska biståndet. MEN FRAMFÖR ALLT förblindas folk lätt av den. Bara tanken på orättvisan om att det finns svältande och vålds-utsatta barn i andra länder som inte ens vet om att ekonomiskt stöd existerar i länder som Sverige får många att inte tänka steget längre.
  Det är inte barnen som söker ekonomiskt stöd. Det är (i de flesta fall) en förälder. I många fall lever tyvärr barnet under dessa sämre förhållanden på grund av sina föräldrar. En förälder med låg inkomst som ser orättvisa mellan sig och sina medmänniskor hamnar ofta i fel cirklar. Missbruk är nog vanligare än man tror. Vad garanterar att en, då till exempel, missbrukande förälder (som någonstans redan där tappat greppet om sig själv och sitt ansvar) söker ekonomiskt bistånd och sätter allt på att köpa vinterskor och ryggsäck åt sina barn? Hur vet vi vad pengarna går till? Hur kan man säga att barnet inte lever under dåliga förhållanden när man endast vet att de pengar som kommer in i hushållet HADE kunnat räcka? När pengarna kanske går till något helt annat?

  Dessutom är ekonomiskt bistånd endast något du kan söka om du har uppehållstillstånd i Sverige. Det finns fler. De må vara vad vi kallar papperslösa men de har barn och dessa förtjänar ett drägligt liv så länge de vistas i vårt land.
  Barnfattigdom i sitt eget land är det närmaste en medelperson kan komma barnfattigdom. Om man lär sig att blunda för den, hur lär man sig då se den ännu mer extrema fattigdom som finns på andra ställen?

  Det är dessutom i flera rapporter visat att barn under sämre levnadsstandard än snittet ofta får en labil uppväxt vilket också leder till omdömdeslöst beteende som sällan leder vidare till något bättre. Det är en ond cirkel. Det kan vid första tanke verka orättvist mot andra länder men utan vettigt leverne för barn i det land vi bor i kan vi inte heller motivera folk till att öka standarden när den typsikt patriotiska kommentaren ”jaja vi tar hand om andra länder när vi kan ta hand om vårat eget” gynnas? Att inte hjälpa barn i sverige är att hjälpa oss (tyvärr) blundande svenskar att slippa hjälpa andra.

  Jag läser ofta det du skriver och beundras över ditt engagemang i samhällsfrågor. Fortsätt så! Det behövs sådana som du i ett land!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s