Inför extra skatt för rökare

54Rökare bör själv betala för vården

Hjärt-och kärlsjukdomar, lungsjukdomar hjärnsjukdomar med mera orsakas av rökning och kostar samhället miljarder varje år.  Dessutom skadar rökarna sin omgivning genom passivrökning. I Nya Zeeland publicerades nyligen ett forskningsresultat som visade att passiv rökning gör större risk för hjärnblödning/stroke. Rökarna skadar sig själva, de skadar människorna runt omkring sig och så kostar de samhället enorma summor varje år.

Tidigare har svenska regeringen höjt tobakskatten vid flera tillfällen för att dämpa rökningen men det gav motsatt effekt eftersom billig tobak vällde in i Sverige av smugglare. Staten gick då dessutom miste om skatteintäkter. Det blev ett misslyckande, så momsen sänktes åter. Sedan höjde man åldersgränsen för köp av tobak, det gav någorlunda bättre följder men inte den effekt man hade förväntat sig. Det erbjuds också diverse rökavvänjningsprogram i nuläget, sanktionerad av staten, samt nikotintuggummi/plåster/spray tillhandahålls av företag till konsumenter som ett steg i att bli kvitt sitt beroende. Men räcker det?

Även om rökningen har minskat något så finns det fortfarande cirka 1.2 miljoner rökare i Sverige vilket motsvarar 14 % av befolkningen. Många av dem kombinerar cigaretter och snus. Rökning är ett beroende och går därför inte att bara sluta. Så vad ska man göra för att få Svensson att sluta röka?

Inför extra skatt och avgifter för rökare.

I Sverige är vård gratis. Men om man medvetet och frivilligt skadar sig själv dagligen bör man inte ha rätt till samma privilegier som andra människor vilka är måna om sin hälsa anser jag.  Om man känner till riskerna och konsekvenserna men fortsätter att röka och därmed skadar sig själv och andra runt omkring sig så har denne person gjort ett val. Då får denne stå för sitt val och själv bekosta för sin vård som uppstår på grund av rökning. Det behöver inte vara svårare än så. Rökning är frivilligt då ska samhället skydda sig gentemot cancerspridare mobila skorstenar.

Cirka 4 000 dödsfall i cancersjukdom varje år på grund av rökning. Det är fler liv än trafikolyckor, narkotika och självmord skördar tillsammans. Dessutom störningen av omgivningen på grund av rök och illaluktande är andra moment som ger ytterligare anledning till att tvinga rökare betala extra skatt och avgifter. Då kan samhället hämta in de 30 miljarder kronor som rökare kostar oss varje år och lägga de på bättre behövande. Det kommer säkerligen minska vårdköerna också som plåster på såren, inget nikotinplåster då.

 

Annonser

En reaktion på ”Inför extra skatt för rökare

  1. Om du ser rökning som självskade beteende som ska extrabeskattas borde du nog se likadant på som skadar sig eller blir sjuka av olämpligt beteende.

    Ex de som skadas i bilolyckor för att de varit oaktsamma (ex kört för fort), alla som äter mat som skadat hälsan (socker, tillsatser i maten, för mycket fett, vitt mjöl, dricker läsk osv) de som skadar sig när de idkar riskabla sporter som (slalom, hängflygning, ridning osv) De som har oskyddat sex och får ex HIV eller tar abort, alla som skadar sig när dom är fulla,

    Ditt resonemang håller inte.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s