Europeer är indokurdiska

46268_209963425804070_1525183245_nEnligt läroböckerna är kurder ett indoeuropeiskt folk som pratar ett indoeuropeiskt språk som i sin tur ska ingå i indoiranska folk-och språkgruppen. Stämmer detta verkligen eller är det européer och iranier som är indokurdiska?

Om man utgår ifrån det förstnämnda skulle man kunna tro att kurder brutit sig loss från européer, utvandrat sedan från Europa till Iran/Indien och därifrån till övre Mesopatimien (Kurdistan). Kurder bör därför, utifrån det, betraktas som ett föreuropeiskt-och senindisk/iransk folk.

Visst låter det ovanstående lite festligt till och med. Dessa mörkhåriga, mustasch prydda européer med örnnäsor hemmahörande  i Kurdistan uppfattas, utifrån benämningen, som européernas ättlingar. Det är förstås påhittat. Kurder är Mesopotamiens urfolk och kurder talar inte heller något europeiskt språk. Ovanstående ”kunskap” är en utomordentlig frukt av europeisk nationalism och imperialism. Ett försök att implementera europeiska värderingar och beteckningar på andra människor runt om i världen, kurder blev ett av offren. I nationalismens tonålder 1800-talet då européer med stor möda försökte höja sig över alla andra folkgrupper med hjälp av bl. a. svenske Anders Retzius genom hans forskning om rasbiologi och engelsmannen Thomas Young i arbetet Franz Bopp. Med sin dokumentation om europeiska språkstammen lade han grunden till de begrepp vi känner till idag, d.v.s. indoeuropeisk, indoiranska m.m. Men det är inte acceptabelt.

Civilisationens uppkomst

Därför att enligt en vis baskunskap som både är känd och accepterad av i princip varenda nationalstat över hela världen och som är ett resultat av åratals forskning och lärdom, är att civilisationen uppstod i Mesopotamien (Kurdistan). Därmed uppfanns också t.ex. matematik, aritmetik, skrivkonst, bevattningssystem, hjulet m.m. som ett led i denna civilisationens utveckling. Det började med små byar längs Eufrat och Tigris floderna i Kurdistan och övergick till städer, kulturer, kungadömen och riken. Likartade framsteg skedde kort därpå i viss mån parallellt i Indusdalen i nuvarande Pakistan/Indien. Eftersom förhållandena var så pass gynnsamma i dessa områden ökade populationen längs floderna fort. Människorna utvandrade då från Mesopotamien österut mot nuvarande Pakistan/Indien och de i Indusdalen vandrade västerut mot Mesopotamien (Kurdistan). Dessa folkvandringar förekom fram och tillbaka åtskilliga gånger genom historien men det senaste stora folkvandringen ägde rum för cirka 4000 år sedan […] Denna baskunskap om civilisationens uppkomst lärs ut i så gott varenda skola världen över. Det är vi överens om också.

Den här baskunskapen får dessutom nytt stöd av nya forskare och deras nya forskningsresultat. Forskningarna handlar om arkeologi, genvetenskap, antropologi, lingvistik, demografi, topografi och etymologi. Svante Päbo vid Uppsala universitet är en av de som ingår i denna europeiska  forskargrupp. En annan är Anders Götherström som är docent i evolutionsgenetik, också han vid Uppsala universitet. Resultaten är häpnadsväckande.

” … att Europas första bönder hade sitt ursprung i Mesopotamien … För ungefär 8.000 år sedan hade några av hennes ättlingar hunnit förflytta sig till nuvarande Ungern.

Därifrån spred de på några få hundra år ända till Paris i väster och Ukraina i öster, och så småningom även norrut…” Anatolien/Mindre Asien blev då en brygga mellan Kurdistan och Europa.

Mesopotamiens massutvandringar

Enligt forskarna är européer från Mesopotamien (Kurdistan) från början. Européer har utvandrat från Kurdistan till Europa under hela historiens gång. Fast vid två tillfällen har det skett i massutvandringar. De första massutvandrarna kallas för Helenas folk och utvandringen dateras till cirka 50 tusen år sen. De var jägare och samlare. Den andra vågen av massutvandrarna heter Ursulas folk. De var bönder och utvandrade till Europa för cirka 6000-7000 f.Kr.. Helenas folk tog med sig konsten att jaga och samla (dåtidens överlevnadsteknik) och Ursulas folk tog med sig konsten att bruka jord (dåtidens data-och spetsteknik). Det lade i sin tur grunden till Europas nuvarande civilisation.

Med stöd av ovanstående, vilket är en sammanfattning av processen av civilisationens progression, är det bevisat att européer har sitt ursprung i Kurdistan liksom iranier (perser) är ett resultat av folkvandringarna mellan Mesopotamien och Indusdalen. Ett blandfolk, kurder ska ej uppfattas som ett homogent folk för det. Perser är sålunda en blandning av kurder och indier/pakistanier. Irans geografiska position är ett ytterligare bevis på det, då landet ligger mellan Kurdistan och Indien/Pakistan. Man kan med stöd av ovanstående börja titulera iranier som ett indokurdiskt alternativt fornkurdiskt folk som talar ett indokurdiskt alternativt fornkurdiskt språk som bör ingå i östkurdiska språkgruppen med andra ord. Kurdernas lillebröder.

Samma slutsatser bevisar samtidigt att kurder haft övre Mesopotamien som sitt ursprungsland. Då kurder har levt, bott och varit med om att utveckla civilisationen sedan den första grödan såddes i Shanidar, i norra Kurdistan, är historiska fakta och kan ej politiseras bort. Det finns i nuläget varken någon forskare, historiker eller annan expert som kan motsäga detta.

Paradoxen

Frågetecknet här är om kurder har bott i Kurdistan sedan urminnes tider, om kurder har lagt grunden för civilisationen, om kurder inte har utvandrat från Europa, Iran och Indien till Kurdistan och dessutom om kurdernas invånarantal (45 milj.) är dubbel så stor som persernas (23 milj. *Inte blanda ihop nationalstaten Irans invånarantal) varför kallas de då för indoiranska/indoeuropeiska folk?

Svaret är så uppenbart att vi människor ser rakt igenom det då världen är hypnotiserad av den politiska realiteten i nuläget. En transparent värld.

Ett ockuperat Kurdistan

Om man tänker sig in i 1800-talets Europa då nationalism skördade land och rike i jakt på erövringar kände den inte till något annat än underkuvanden. Europa var så utvecklat att Kurdistan framstod som en saga ur folksägen. Europa gick på räls och utvecklades i högfart. Europa hade genomgått renässansen, gjort sig kvitt Kyrkan och inkvisitionsdomstolarna vid den här tiden. Europa blomstrade och hade inlett sin guldålder tack vare industrialismen intåg. Emellertid levde kurder under ockupation och förbud och dessutom mellan två stora militära makter som ständigt var i krig, Osmanska respektive Persiska riket. Läs-och skrivkunnigheten bland kurder var enbart någon procent. Kurder hade inte makten att påverka historieskrivningarna, då de saknade kunskap och militära styrkor på den tiden. Det var vid en sådan tidpunkt begrepp som indoeuropeiska/indoiranska myntades och präntades in i våra hjärnor. Eftersom Persiska-och Osmanska riket var då de ”legitima” parterna fick begreppen sitt ursprung genom ockupationsmakternas namn och ur ideologin hos Europas lärda. Det är nog blott en slump att kurder inte kom att kallas för indoosmaner av dessa belästa européer. Kurder har då inte en skruv gemensamt med dessa turkar.

Ockupationsmakterna, d.v.s. Osmanska och Persiska riket, utnyttjade också kurdernas svaghet och tog därtill till sig det kurdiska arvet vad gäller uppfinningar, litteratur, poesi, mytologi, historia, dans, musik, konst och mat under sekel av underkuvande. De gjorde om det kurdiska arvet till osmanskt respektive persiskt. Det är också anledningen till att det kryllar av böcker och texter som ”styrker” ockupationsländernas ”fakta” som många människor refererar till idag. Men dessa böcker och texter bottnar i en baslögn uppkommen under de senaste 500-600 årens ockupation, det vill säga förnekelse, förintelse och assimilation av kurder.

Det här måste därför exponeras och avslöjas. Sanningen ska inte bestämmas av vapen eller av de politiska förhållandena och omständigheterna. Världens folks och deras språk bör betecknas och läras ut utifrån konkreta fakta och inte av vapenmakt och politik.

Jag avser därför, med all rätt, mynta nya begrepp, sanningsenliga begrepp. Att européer består av indokurdiska folk som talar indokurdiska språk på samma sätt som iranier är ett fornkurdiskt folk. Alternativt, kan man utesluta nationalitets förhållanden och utgå ifrån geografiska förbindelser, d.v.s. indomesopotamiska språk och indomesopotamiska folk, med hänsyn till Indusdalen och Mesopotamien.

Det är på tiden att kurder erkänns av omvärlden som folket vars roll i mänsklighetens civilisation är ovärderlig. Genom ett erkännande blir det möjligt för världen att ge kurder och Kurdistan den hedervärda platsen som de så förtjänar i världshistorien.

Historien måste skrivas om och skrivas rätt.

 

Annonser

4 reaktioner på ”Europeer är indokurdiska

 1. J

  Det här inlägget är så fullt av felaktigheter och absurda påståenden att jag inte är säker på om du menar allvar eller försöker göra någon slags poäng som jag missar. Ej heller vet jag för den delen vart jag ska börja. Termen ”Indo-Iranska ” eller ”Iranskt folk” i relation till kurdiska/ Kurder syftar inte på att Kurder skulle vara en undergrupp till Perser (Iranier) lika lite som Germanic på engelska innebär att Svenskar är Tyskar. Detsamma gäller för Indo-europeiska. Kurder är inte ursprungsbefolkning i mesopotamien och låg inte bakom civilisationerna där. Man vet inte heller vart den indo-europeiska språkgruppen ursprungligen kom ifrån och det finns ett flertal teorier.

  Kurder skulle aldrig kallats för Indo-osmaner eftersom turkiskan inte är besläktad med kurdiskan, det kanske var ett dåligt skämt. ”Enligt forskarna är européer från Mesopotamien (Kurdistan) från början”. Vilka forskare? Och dessutom, vid tidpunkten för dessa folkvandringar fanns inte dagens etniska grupper. Dessutom, Mesopotamien är inte = Kurdistan by default, speciellt inte historiskt sett. Kurder är inte förfader till någon idag levande grupp, och vice versa.

  Det är uppenbart att du inte är intresserad av några historiska sanningar utan endast en av dessa etno-centriker du själv kritiserar.

  Gilla

 2. Det finns inga belägg för det du skriver. Kurder är inte Mesopotamiens urfolk, de är assyrierna. Kurdistan är inte Norra Mesopotamien eller Norra Irak, om vi pratar historiskt. Detta område heter Assyrien. När man pratar om Kurdistan i den gamla litteraturen från 1800-talet och tidigare syftar man mer på bergskedjan vid Hakkari och Zagrosbergen. Artikeln påminner mig om den turkiska statens syn på Turkiets fornturkiska arv och identitet, där man väljer att ignorera fakta och istället konstruerar myter som lärs ut som sanning. Missförstå inte denna kritik. Kurder är ett rikt och gammalt folk. Men du målar upp bilden som om världen utgår från kurderna.

  Gilla

  1. Assyrier och syrianer är semitiska folk liksom araber och judar och man tror att de har funnits i Mesopotamien lika länge som kurder. Lite antropologisk forskning är att föredra i ämnet då det inte finns exakta fakta.Självklart kommer vi kurder att ge de en friplats när vi har grundat vårt eget land. Vi är inga turkar, vi välkomnar alla och vi tror på jämlikhet mellan alla människor på jorden. Men när du pratar om litteratur från 1800-talet och Irak som stat så känner jag att du inte har läst ordentligt eller förstått riktigt min artikel.

   Gilla

   1. Vi diskuterar inte minoritetsrättigheter i ett framtida Kurdistan nu utan om det du skriver i din artikel. Kurders närvaro i Mesopotamien är inte lika gammal som de andra folkgrupperna, dvs. de är inte ursprungsbefolkning. Kurders närvaro i assyriska trakter är ettusenårig (ja det är en lång tid). Artikeln stjäl en annan folkgrupps historia för att legitimera att det kurdiska är det äldsta som finns. Artikeln sätter likhetstecken mellan Mesopotamien och Kurdistan. Det var det jag försökte förklara i första inlägget att så är det inte om vi pratar historiskt. Kurdistan ligger mer åt nordöst. Hur det ser ut idag och i framtiden är en annan fråga (vill du diskutera det så kan jag säga att jag sympatiserar med BDP). Sensmoralen är: politisera inte historia på bekostnaden av andra folkgruppers historia för att legitimera kurders rättigheter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s