Vad är Newroz?


newroz2013editfinNewroz
är det kurdiska namnet på det kurdiska nyåret som infaller på vårdagjämningen vanligtvis 21:a mars varje år. Kurder firar av tradition Newroz som en nyårsdag och för att välkomna naturens återuppståndelse.

Varje år firas Newroz med danser under eldfester. Att äta i gemenskap med varandra samt besöka släkt och vänner är en viktig del av firandet. Det har inte alltid varit självklart för kurder att få samlas och ställa till festligheter i samband med kurdiska nyåret, eftersom de länder som ockuperar Kurdistan förbjudit allt Newrozfirande. Överträdelse  av förbjudet straffades då med fängelse. Tusentals kurder har genom åren dömts till långa fängelsestraff och somliga av dem har utsatts för tortyr.  

Newroz har sitt ursprung i den kurdiska mytologin. Enligt legenden ska en ond kung, Zuhak, som styrde kurdernas territoriella hemvist och den närliggande regionen genom att ha förslavat det kurdiska folket. Zuhak led av en ovanlig sjukdom. Enligt myten växte två stora ormar på tyrannens axlar. Ormarna hotade Zuhak med att äta upp hans hjärna. I rädsla för döden matade Zuhak ormarna med två barns hjärnor dagligen, en flickas och en pojkes. Därefter inleddes en avskyvärd period där barn dödades för deras hjärna att mata ormarna på Zuhaks axlar med.

Under denna period miste tusentals barn livet, däribland sju av smeden Kawas. Så småningom vädjade kurdiska folket till smeden Kawa att leda ett uppror mot den onde kungen Zuhak. Kawa ledde därefter upproret mot Zuhak, och den 21 mars år 700 f.Kr. omringades Zuhaks palats och Kawa besegrade palatsens vakter med hjälp av sin hammare. Varpå hade han ihjäl båda ormarna på Zuhaks axlar och tyrannen Zuhak själv. Kawa släpade sedan ut Zuhak ur palatset för att visa folket att tyrannen inte längre kunde förtrycka dem. Han förklarade också för folket att de  hädanefter var fria.

I samband med det lyckade upproret tändes stora brasor uppe på kullar och berg runt om i landet för att sända nyheten om Zuhaks död och om den nyvunna friheten. Alltsedan dess har det blivit en tradition att tända stora brasor varje år när det är tid för att inleda det nya kurdiska året, Newroz. Året sammanfaller också med assyriska rikets fall och mediska rikets uppgång.

Idag har Newroz kommit att betyda mycket mer  än  bara kamp, motstånd och befrielse för kurder. Därför att Newroz har kommit att betyda kamratskap, gemenskap, harmoni, kärlek och pånyttfödelsen av faunan och floran på samma sätt. Strävan efter fred över hela världen är en gemensam nämnare för alla människor vilket bör förena oss oberoende av nationsgränser och därmed stå hand i hand emot förtryck.

Annonser

4 reaktioner på ”Vad är Newroz?

 1. Ali

  Jag frågar bara var för takhte Jammshid som var byggd för Nowroz sermoni ligger i fars provinsen i Iran och var i från kommer histori falsifierande utsagor.

  Gilla

 2. Historiekännare

  Ursäkta men det här är vidrig kurdisk historiefalsifiering. Newroz har sitt ursprung i Indo-europeiska(Iranska) traditioner där man firar vårens ankomst och de längre dagarna. Det är även ett tecken på att det nu är dags att skörda. Jag förstår mig inte på varför kurder gång på gång försöker att falsifiera historian genom att hävda sig vara rättmätiga arvtagare till Sumerer (bara ett jävla stort LOL på kurder där) och Gutier (Som knappast var IE folk). Kurder är i princip densamma som iranier dvs perser. Kurder och perser var ett och samma folk likt kroater och serber som sedan pga politiska skäl distanserades sig från varandra. Allt finns att tillmötesgå i historieverken som skrivits av erkända historiker och inte pseudohistoriker av kurdisk börd.

  Gilla

  1. Det är tur att det inte är du som bestämmer vad som är vidrigt och vad som är LOL och hur något blir vidrigt och LOL:t. Om det nu är så att du tror på att kurder och perser är ett och samma folk kan du ju börja kalla dig för kurd istället. Grattis till din nyvunna kunskap då.Läs gärna följande artikel i nedanstående länk också så bygger du vidare på din kunskapsbas. Kunskap är ju makt sa en vis filosof:)

   http://numan007.wordpress.com/?s=europeer+%C3%A4r+indokurdiska&submit=S%C3%B6k

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s