Sverige bör läxa upp Gül

gul11Turkiets president Abdullah Gül kommer att besöka Sverige och då är det dags för Sverige att bryta tystnaden för de kränkningar Turkiet utsätter kurder för. Yttrandefriheten och arresteringarna av kurdiska journalister och fackligt aktiva i Turkiet är brott mot både folkrätten och Turkiets egna lagar. Kan vi som svenska folket acceptera detta besök?

Den 11 mars kommer Turkiets president Abdullah Gül att avlägga ett statsbesök i Sverige. Han ska möta kungen, riksdagens talman, statsrådet och företrädare för svenskt näringsliv. Han kommer att tas emot som en kändis. Röda mattan kommer att rullas ut till hans ära, vägar kommer att spärras av för hans säkerhet, lyxiga middagar kommer att förtäras till hans ärbarhet, champagne kommer att skålas, fina tal kommer att hållas.

Allt det kommer att äga rum för samma person som förbjuder kurder att tala sitt eget språk och att ha kurdiska som undervisningsspråk i sitt eget land.

För samma person som än in i år 2013 dag ut och dag in gastar; ”ett land, ett språk och en flagga” trots tiotalet minoriteter med lika många lika språk och flaggor inom Turkiets gränser. För samma person som har spärrat in 10000 kurdiska politiker, uppemot 1000 kurdiska stenkastande barn, 116 fackliga arbetare, 76 journalister, flera kurdiska parlamentariker, tiotals kurdiska borgmästare och kommunfullmäktige.

För samma person som bombar, i detta ögonblick, södra Kurdistan (norra Irak) och skapar en tillvaro av kaos för civilbefolkningen där. Detta är dessutom ett brott mot internationella lagar och en krigshandling då en suverän stat angrips utan orsak.

Denne person fängslar och torterar också varje individ som motsätter sig de brott han och hans regering med Erdogan i spetsen begår. Jag anser därför att det vore hyckleri på högsta nivå av svenska politiker, av Sverige som stat, av Sverige som förespråkar mänskliga- och demokratiska rättigheter runt om i världen att inte läxa upp Gül när han väl är här. Det vore en skam för demokratin Sverige att se igenom fingrarna nu när allt detta spelas upp framför våra ögon.

Fredrik Reinfelt och Carl Bildt bör därför ta chansen nu att kritisera bristen på mänskliga och demokratiska rättigheter och de regelbundna kräkningarna av yttrandefriheten i Turkiet. Att regeringen påtalar för Gül sin ståndpunkt och kräver ett slut på brotten. Hittills har Bildt och den svenska regeringen inte varit intresserade av att ta upp de här frågorna på allvar. Sverige ser framstegen, men inte orättvisorna, och föredrar att fördjupa de ekonomiska relationerna och handeln länderna emellan.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är alltid snabb med att berömma de demokratiska framsteg (som egentligen är spel för gallerierna) som gjorts i Turkiet. Istället för att kritisera arresteringar av journalister, författare och fackligt aktiva och istället för att ställa Turkiet till svars för förtrycket av kurder och andra minoriteter.

Det är därför svenska fackföreningar, MR-organisationer och riksdagsledamöter bör ta upp de här frågorna och kräva av Turkiet ett slut på förföljelsen av intellektuella, kurdiska politiker, författare, förläggare, poeter och representanter till andra etniska minoriteter.

Därtill har Turkiets antiterror lagstiftning har lett till att oskyldiga kurder som har demonstrerat och kritiserat AKP-regeringen har fängslats med hänvisning till att man gett stöd åt terrorism. Sverige bör därför bryta tystnaden och försvara yttrande- och pressfrihet, samt kräva att landets politiska fångar ska friges.

Allt annat vore ett godkännande av  Turkiets brott. Men vi det svenska folket kan inte acceptera det, svenska politiker representerar oss, folket, och vi kräver ett ordentligt genomgång av det. Vi det svenska folket accepterar inte ett besök av en person som har blod på händerna. Gül besöksplats borde var en cell i Holland, där internationella domstolen för folkbrott ligger.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s