Varför öppnar vi våra armar för Gül?

GULGRISVi är Sverige. Vi värnar om människans lika värde oavsett tro, etnicitet, kön, språk och politisk uppfattning. För oss svenskar har alla människor lika värde. Vi jobbar för det och vi försöker andra att göra likadant. Men varför motarbetar vi oss själva genom att bjuda in en person med färskt blod på händerna?

Turkiets president Abdullah Gul ska besöka Sverige den 11 mars, det är vår kung Karl XVI Gustav som har bjudit in sin älskade vän Gul. Besöket kommer att pågå i tre dagar och möten med politiska-och näringslivstoppen kommer att äga rum.

I Turkiet har Abdullah Gul tillsammans med premiärminister R.T. Erdogan styrt landet i 11 år nu. Under alla dessa år har det lovats ändringar i Turkiets grundlag för att förbättra situationen för landets etniska minoriteter och för att urladda de politiska spänningarna mellan de olika blocken. Eftersom Turkiets nuvarande grundlag kopierades av Italien på 20-talet och har snyggats till under statskupperna på 60-70- och 80-talen utgör den ett kolossalt hinder för fredsprocessen. Därtill tillkom antiterrorlagarna under 2000-talet. Ackumulerat framstår grundlagen som en skräckfigur ur kinesisk mytologi. Med stöd av klausulerna ur den tjocka boken kan Gul & CO fängsla t. o . m. en myra som är på väg att fylla på vinterförrådet, med hänvisning till att förrådet kan användas till att göda terrorister.

Även om det inte syns några myror i turkiska fängelseceller i nuläget, må detta bero på myrornas storlek, men väl synlig är de tiotusentals människor som sitter bakom galler. Deras brott är att de är oliktänkande. De tycker inte som Gul och Guls gäng. De har annat språk, annan etnicitet, annan tro och annan politisk uppfattning. De är politiska fångar med andra ord. De har inte begått någon kriminell handling. Många av dem torteras eller dödas också. Ingen ställs till svars för de brott och mord som begås i Turkiska fängelser, det har aldrig hänt.  Offren är oftast kurder men även assyrier, syrianer, armenier, greker och araber har utsatts för samma brutala metoder. De här människorna existerar där och Turkiet består inte enbart av turkar enligt Turkiets grundlag. Hela den mänskliga historien är mitt vittne och bevis.

Ovanstående är endast en bråkdel av de brott som Gul har medverkat i, inga debattartiklar i världen skulle rymma alla förbrytelser som de har förövat. Dessa brott borde egentligen räcka gott och väl till för att åtala han och hans regering i internationella brottmålsdomstolen i Haag och spärra in dem på livstid. Guls och hans regerings brott är inte mindre ringa än Milosevics och Saddams, det finns miljoner människor som kan vittna om det. Behövs det en ny Halabja eller Srebrenica för att världen ska vakna till?

Emellertid ser hela Europa och Sverige igenom fingrarna och bjuder denne dignitet med pompa och ståt till Sverige för att fira…vad? Här tar min kunskap slut. Jag slår dock upp ordboken för att lära mig något nytt, jag älskar att lära mig nya saker. Jag får mycket riktigt reda på att Sverige har en årlig handel på 12 miljarder kronor med Turkiet. Jag får också läsa i ordboken att Europa har placerat ut antimissilförsvar i östra Turkiet nyligen. Det var grejer det.

Kan det verkligen vara så att våra svenska politiker vill livnära sig och oss svenskar på andra människor friheter och rättigheter och på bekostnad av eventuella krig som kommer att uppstå genom utplaceringen av ”starwars” prylar i andra länder? Genom andra människors lidande, sorg, elände och smärta? Är det verkligen så att vi svenskar accepterar dessa förfaranden och röstar på våra politiker med vetskapen om det här, eller blir vi förda bakom ljuset? Ska vi svenskar på allvar hålla tyst och varken höra eller se något utav det och fortsätta att spela de tre apornas lek?

Eller ska vi protestera och visa vår avsky gentemot besöket av en diktator i president kamouflage? Jag röstar på det sistnämnda. Jag vill inte öppna mina armar och krama om Gul, jag vill inte skaka hand med Gul och jag vill inte heller sitta vid samma bord som Gul. För då är jag medskyldig till dödandet av tusentals människor. Jag har ett hjärta och samvete. Jag önskar mig fred och rättvisa för alla människor på jorden, jag önskar mig också att vi svenskar ska fortsätta att värna om människans lika värde, så jag säger nej. Du är inte välkommen hit till Sverige Abdullah Gul.

av Zaire Kanat Yildirim.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s