Kurdiska ledare hand i hand

sorgsDet finns mycket kritik angående kurdiska folkledares bilder under Newrozfirandena. Jag skulle kanske hålla med de flesta av de angående bilder på politiker och ledare vid Newrozfirandena om vårt land var självständigt. Å andra sidan glömmer vi vår egen nutidshistoria, må detta bero på korttidsminnet. Men jag vill påminna er om att ett Newrozfirande inte hade varit möjligt i norra Kurdistan utan Öcalans uppoffringar idag. För inte så länge sen fängslades kurder i hundratals i Turkiet för just Newrozfirandet, även idag fast i mindre antal. En autonomi och Newrozfirande i södra Kurdistan ej hade varit möjligt utan Mulla Mustafa Barzanis insatser (Barzani d.y. nu), liknande scenarier hade ej varit möjligt i östra Kurdistan utan Qazi Muhammads umbäranden.

Dessa ledare har på varsitt håll gett sina liv för den kurdiska frihetskampen. De är symboler och de personifierar ALLT som har med kurdernas vardag oavsett om det handlar om politik, kultur eller litteratur. Så kommer det var långt tid framöver, så brukar det var i inledningen på en självständighetsprocess, i de flesta fall i fortsättningen också. Vi måste ta till oss det. Ledarna är huvudet och folket är kroppen. Men det går att lätta på sånt när fullkomlig frihets åtnjuts.

I Sverige ställer man fram kungens, I USA presidenternas (George Washington, Abraham Lincoln)), i Ryssland Lenins, I Kina Maos osv. Så istället för att hedra våra ledare för det de har åstadkommit störs vi av deras närvaro och vill sopa de under mattan för nu behöver vi de inte..eller? Varför störs vi? Har Öcalan ockuperat Kurdistan och fängslat kurder eller har Barzani gjort det?

Jag skulle vilja se kritik av bristen på bilder på alla de framstående kurdiska ledarna under alla Newrozfirandena i alla Kurdistans delar istället för varför de finns? Jag skulle vilja se bilder på Öcalan, Barzani och Qazi Muhammad på en och samma plakat i samtliga kurdiska regioner under samtliga Newrozfiranden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s