Erkänn Dersimmassakern som folkmord!

15

Idag är det årsdagen av Dersimmassakern som begicks av Turkiet mot kurder i staden Dersim i norra Kurdistan för 76 år sedan. Massakern i Dersim var mångfacetterad och brutalt. Människor mördades med olika medel; staden bombades från luften och från marken, vissa gasades ihjäl i grottor, vissa hängdes på gator och torg och andra slogs eller sköts till döds. Det sägs att en av befälhavarna för den turkiska armen ska ha sagt följande- ett ögonvittne berättar: ”Det är dyrt med kulor använd gevärskolvarna istället och sen när gevären blev tillbucklade sa han att vi skulle använda ekstubbar så vi slog ihjäl tioåriga barn med ekstubbar!”

Målet för den här massakern var det samma som under de föregående folkmorden på kurder. Att antingen turkifiera de eller göra de till offer, kurder blev onekligen offer för denna barbariska-och förintelse politik. Cirka 72 000 kurder miste sina liv. Det här folkmordet inspirerade de facto Hitler till att gasa ihjäl judarna under andra världskriget.

Idag 76 år senare är detta folkmord ett öppet sår för kurder och det bör bli såväl som för resten av världen.

För än idag hörs rop från vittnen (benrester) som dyker upp under varje sten, vid varje bäck, i varje grotta, nedanför varje kulle i Dersim och från hjärtat av varje kurd efter upprättelse. Vi har ett ansvar att ställa de ansvariga till svars. Dersim massakern måste erkännas som ett folkmord och de ansvariga bör dömas för brott mot mänskligheten. Först då kan vi få ro, först då kan vi förhindra framtida Dersim.

 

Annonser

En reaktion på ”Erkänn Dersimmassakern som folkmord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s