Nordkorea: ondare än Saudiarabien?

profil1Saudiarabien är ett av världens mest diktatoriska länder och styrs av den mycket strikta fundamentalistiska och radikala islamistiska riktningen wahhabism. Trots det är landet bästa vänner med USA och goda medan Nordkorea är värsta fienden till USA och världen och onda. Hur går detta ihop?

Nordkorea rustar för världskrig. Diktatorn laddar kanonerna med atomvapen och världen håller andan. Och måste skyddas. Av USA, den enda stat i världen med kapacitet att garantera världsfred.

Samma land som initierar inbördeskrig, kupper mot demokratiskt valda regeringar, inför sanktioner som leder till svält och död hos civilbefolkningen. Samma land som aldrig lever i fred, amerikaner vet inte vad det är att leva utan att ens hemland är involverat i krig och konflikter någonstans i världen.

Vad är upprinnelsens till detta?

Kort tillbakablick: Storbritannien, Frankrike, Spanien, Portugal och Tyskland koloniserade världen från 1500-talet och framåt. De härskade genom att söndra sina erövrade nya världar och dess befolkning. De forslade abnorma mängder stöldmaterial (naturresurser) till sina moderländer för att göda sina medborgare och förslavade invånarna i sina nyvunna besittningar. Detta utspelade sig i Nord-och Sydamerika, Australien, Afrika och Asien och pågick i princip framtill slutet av II världskriget. Brutaliteten och hänsynslösheten som utspelade sig i kolonialländerna kan inte beskrivas med ord och får inte plats i någon debattartikel någonstans i världen. Krigen under 1900-talet försvagade dock kolonialmakterna och stafetten togs då över av USA och Sovjet. Härska genom att söndra skulle fortgå med super krafter nu.

Nya superkolonialmakterna USA och Sovjet

På så vis delades världen i två efter andra världskriget,  öst och väst. Kapitalister kontra kommunister, Sovjet-vänliga kontra USA-vänliga. Koreahalvön likaså. När Japan kapitulerade under andra världskriget delades Koreahalvön under Postdamkonferensen 1945  längs med den 38:e breddgraden. I samband med det ockuperades Nord av Sovjet och Syd av USA. På det viset kom landet att delas i två och utgöra ombud för kommunism respektive kapitalisms. Men hur blev Nordkorea den onde och Sydkorea den gode?

Kommunistjakten

Kommunism framstod som den värsta tänkbara fienden till kapitalism (USA). Alla länder liksom individer som bekände sig till kommunism omvandlades per automatik till onda och fientliga mot USA. Under hela 50-talet pågick den moderna häxjakten på människor i USA, den på kommunister. Så även amerikanska medborgare var antingen kapitalister och goda eller kommunister och onda. Tusentals människor fängslades, mångas förmögenhet beslagtogs och oräkneliga anklagades för spioneri. Denna hysteri och princip praktiserades i resten av världen på samma sätt. Världen delades i två, de goda (kapitalister) och de onda (kommunister). Så världen var antingen med eller mot USA. Nordkorea var definitivt inte kapitalist. Maktbalansen upprätthölls än så länge av den mäktiga Sovjetunionen och deras allierade varför USA inte förmådde att stämpla något land som ond.

Emellertid förändrades bilden radikalt då Sovjet föll 1991. Under tiden var den nordkoreanska ekonomin hårt ansträngd och landet var mer upptaget med att hitta föda åt sin befolkning än världsherravälde; Nordkorea hade inte lyckats ställa om sin ekonomi från plan- till marknadsekonomi på samma sätt som exempelvis Kina, en ond kommunist.

USA:s allierade Sydkorea däremot, fick bistånd och stöd som fick landet att utvecklas snabbt. Dessutom delade storebror Japan med sig av sin spetsteknik vilket gjorde Sydkorea till ett industriland på bara ett par decennier. Ekonomin blomstrade och Sydkorea var Asiens, efter Japan, mest tekniska land, en god kapitalist.

USA begår mot mänskligheten

1949 gick Korea till allmänna val och Kim II Sung från Nordkorea blev vald till hela Koreas ledare. Men USA erkände varken valet eller dess segrare, trots att det genomförts demokratiskt. Anledningen var segrarens kommunistiska ideologi, vilket USA vägrade acceptera. Istället sändes en exil korean till Sydkorea som garant för att USA:s intresse i området skulle tillvaratas. Det ledde till Korea kriget ett år senare.

Koreakriget (1950-1953) skördade cirka 2,5 miljoner människor och var en följd av amerikansk imperialism. Vietnamkriget startades på 60-talet på samma grunder och kriget tog tre miljoner liv. Inblandningen i kriget i Afghanistan, Irak-Iran är andra exempel på USA:s aktiviteter på världsarenan. Inblandningen i statskupperna i Argentina, Chile, Iran, Turkiet, El Salvador, Nicaragua och Guatemala är bara några av de dussintals kupper som USA var ingenjör bakom. USA de facto stöttade och störtade ledare helt oberoende av de politiska omständigheterna. Det här tillvägagångssättet tillämpades utan hänsyn till demokratiska val och utan ledarnas legitimitet. Detta imperialistiska politik pågår än idag och miljoner människor runt om i världen lider av dess sviter.

Nordkorea ett fattigt land

Nordkorea har i nuläget 24 miljoner invånare och en BNP på 1800 USD/år. Därmed är landet ett av världens fattigaste. Hur stort hot de kan vara är inte så svårt att sia om. I själva verket är det  inte Nordkoreas farlighet som är som kruxet här utan det är Nordkoreas ovilja till samarbete med USA som skapar ”konflikt.” Nordkorea är  totalitär och det går inte att argumentera emot men jämfört med Saudiarabien framstår de ändå som demokratiska eftersom Saudiarabiens sharialagar tillhör en epok från 600 e.Kr. Det här faktumet ser världen mellan fingrarna då saudisk olja är oumbärlig för ekonomin i Väst. De här godtyckliga stämplingarna och listorna som USA skapar grundar mallar som andra länder i Väst följer efter likt galjonsfigurer.  Men man bör komma ihåg att det är USA som seglar kors och tvärs över världshaven med sina dödsmaskiner och genomför extremt provocerande militära övningar utanför Nordkoreas tröskel.

Så låt oss väga in i bilden där USA:s ansvar inför de hot om atomvapen vi står inför och vilket pris vi betalar för att vi – det kapitalistiska väst – överlämnar oss i USA:s ”fredliga” famn. Låt oss också fråga oss själva vem som gett USA, Storbritannien och Frankrike rätten att ha kärnvapen och gjort de till goda och tagit samma rätt från Nordkorea och gjort de till onda? Och låt oss fråga oss själva vad USA hade hotat med om rollerna var omvända, d.v.s. om Nordkorea genomförde militärövningar tillsammans med Ryssland och Kina utanför Floridas kust?

Jag vill minnas att USA de facto hotade världen med kärnvapen 1962 i samband med Kuba-krisen. Var USA ond och diktatorisk då?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s