Facebook omdefinierar vårt sociala liv

20120421_1921320Facebook grundades 2004 och användningen nådde sin höjdpunkt 2009. Idag facebookar vi om så gott som om allt. Om vad vi äter, om vem vi är med och om vart vi reser. Vissa går så långt att de lägger upp statusar om sina toalett- och duschbesök. Så oumbärlig har facebook blivit i våra liv.

Vår vilja att dela med oss av vårt privata liv verkar inte ha några gränser. I vår vänskapslista har vi inte bara våra riktiga vänner, familj och släkt. Vi har även facebookvänner som vi aldrig sett men som vi ”facebookkänner” eftersom vi får ta del av deras privatliv. Om man har solglasögon på sig kan man titta på folk utan att de märker det, det är nog samma sak med Facebook.

Det verkar vara en ganska billig underhållningsmetod. Vi behöver inte planera, förbereda oss och spendera pengar för att ”umgås.” Vi kan luta oss tillbaka i soffan och ha en drös med polare att samtala med om allt mellan himmel och jord utan att ta ett enda steg från där vi sitter. Över nätet får vi ta del av varandras erfarenheter och åsikter; om t.ex. väninnans dejt den dagen, om killen hon är störtkär i men som strular med en annan, om vilken foundation som ger bäst grund att lägga concealer på, om vilken läppstift ger bäst lyster. Om bilen som toppades i dess maxhastighet, om fotbollslaget som gör flest mål, om polaren som har flest brudar /../ Om arbetet, om utbildningen, det är bilder från fester vi inte varit på och det är profilbilder som vi uppmanas att lajka. Det är matbilder och restaurangbesök. Det är öppna dörrar till det sociala livet, vilket är huvudsaken för facebook, att vara social, att mingla och lära känna i obegränsat antal.

Vi facebookar när vi sitter, när vi går, när vi kör, när vi cyklar, när vi flyger, när vi äter och när vi dricker. Och vi gör det när vi är ensamma och när vi faktiskt är med varandra. Tidvis facebookar vi så intensivt att vi uppfattas som osociala, fast åt andra hållet. Det finns säkerligen inte många stunder och platser kvar man inte har facebookat på.

Detta är relativt nytt som sagt men hur länge kan det pågå? Vi har tjejer/killar som dejtats och som det inte gått så bra för, vi har före detta flick- och pojkvänner, klarar vi av att skåda deras nya erövringar? Andra har systrar och bröder vars privata hemligheter man helst vill slippa skåda, inte minst ungdomar som definitivt inte vill skåda sina föräldrars närgångna strapatser. Går det att undvika? Vissa har fruar/män som inte håller fingrarna i styr och som åker dit förr eller senare. På så vis tar vi bort vänner från vänskapslistan och vänner tar bort dig från sin. Det stoppar däremot inte ökande antalet facebookvänner för de blir bara fler. 

Hur länge kan vi bemöda oss att skåda andras privata liv? Nu när vi är unga men vi kommer bli gamla tillsammans med facebook. Och får barn sedan, när vi blir lite äldre och får barnbarn och när vi blir riktigt gamla får vi barnbarnsbarn har vi facebook kvar. Vi kanske kommer att promenera med en rullator och ha en projicerande telefon och talar in (för utvecklingen går åt det hållet) statusar som;

”Idag orkade jag gå hela 150 m Bengt” och han svarar; ”Det där var väl ingenting, jag promenerade hela 200 m Kerstin, slå den du loha loha;) (svengelska)”

Vi kommer följa varandras liv i säkert 50 år till (om man utgår ifrån en normal livslängd) utan att ha sett varandra en enda gång. Eller så kanske vi råkar på varandra i något köpcenter om 49 år, året innan vi dör, och pratar om de gångna 49 åren. För vi har ju känt varandra så länge. Utan att någonsin ha träffats. Vill vi verkligen ha det så? Vad kommer facebook innebära om 10-20 år för oss vuxna? Hur kommer vårt sociala liv påverkas av det och vad kommer det få för innebörd? Barn som växer upp med facebook får med stor sannolikhet en helt annan uppfattning om kamratskap, umgänge och socialtliv än den förra generationen. Vad kommer det få för konsekvenser för barnen?

Det är frågor som endast tiden kan besvara men en sak är säker, facebook omdefinierar vårt sociala liv och klockan går ej att vrida tillbaka. Be scared be very scared.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s