Det pågår ett informationskrig

iiMina damer och herrar jag vill berätta någonting för er som ni redan mycket väl känner till.

Det pågår ett varmt krig mellan Kurdistan och dess ockupanter Irak, Iran, Syrien och Turkiet. Men det man inte tänker speciellt mycket på är att krig förs inte enbart på slagfältet med vapen i hand utan krig förs genom informationsspridning också. I vår moderna värld är informationskrig i vissa fall till och med något tyngre än regelrätta bataljer vad gäller utgången av krigen. Se Ukrania-krisen senast. I kriget på slagfältet råder det en kraftig maktobalans eftersom de kurdiska frihetsrörelsernas militära resurser inte är jämförbara med de nationalstaters som ännu ockuperar vårt fosterland. Även om vi tidvis har framgångar är vi kraftigt underlägsna överlag.

Emellertid är vi kurder lika rustade eller i vissa fall bättre rustade här i Västvärlden jämfört med turken, iraniern och araben vars internet (penna) är reducerat p.g.a. inhemsk censur inför informationskriget mot oss. Var och en av oss förfogar över en dator/laptop/smartphone (pennan) minst lika mycket om inte mer jämfört med våra fiender.

Vi måste komma ihåg att våra fienders argument har sedan nationalstaternas bildande varit:

Kurd existerar ej!
Kurdiska existerar ej!
Kurdistan existerar ej!

Men visst finns vi ju. Ez hema u hun hena. Zimane me Kurdiye u em ji Kurdistaneni! Na usa?  Hur ska vi då förmedla denna information/sanning till övriga världen? Turkarna, iranierna och araberna från Irak och Syrien gör ju allt i sin makt för att motverka denna sanning. De sprider just information om att vi INTE finns, att vi egentligen är bergsturkar eller att vi är ett iranskt folk osv. De stänger ner/hackar våra sidor, staterna stänger ner våra TV-kanaler, radio och tidningar. Även här i Europa sträcker sig deras makt. Roj-TV stängdes ner i Danmark och Med-TV i England på Turkiets begäran. När dessa åtgärder inte räcker till sänder våra fiender agenter/lönnmördare till olika europeiska länder för tysta ner oss. KDPI:s ledare Dr. Abdul Rahman Ghassmlou mördades av iranska agenter 1989 i Österrike, tre år senare mördades andra kurdiska KDPI politiker i Berlin, en av PKK:s grundare Sakine Cansiz tillsammans med två andra aktivister sköts kallblodigt till döds av en lönnmördare utsänt av Turkiets underrättelsetjänst, MIT, i Paris år 2012.

Jag vet inte vad ni känner men för mig innebär det här att de demolerar min heder och stolthet. Min nation och mitt folk kränks och paralyseras å det grövsta. Det här är den sanna hedern och stoltheten vi inte ska tillåta att bli lammslagen. Vi måste värna om vårt land och vår stolthet och vi måste göra vad vi är kapabla till.

Vi kan vinna informationskriget och visa vad vi går för, att det är krut i oss, att vi inte några tomma trummor som skramlar högt. Nej vi är stolta kurder och vi ska befria vårt land. För att göra det, för att vinna informationskriget kan vi använda de medel som finns till buds. Speciellt nu när det är vapenvila och det pågår en bräcklig fredsförhandling.

Vi kan använda bloggsidor, WordPress, Blogspot, vi kan använda Wikipedia och dylikt, vi kan använda Youtube, Liveleak, vi kan använda andra sociala sidor som Twitter, Instagram , Google+ med flera. Vi kan gå ett steg längre och starta webbsidor eftersom innehållet i sociala sidor oftast inte är sökbart vid utloggning. Webbsidor är också mer beständiga, en slags kurdisk ”runsten” kan vi lämna efter oss då.

Kan ni engelska är det dubbelt så bra för då når ni hela 7 000 000 000 människor världen över. Minns att svenska är ett litet språk. Vi kan lägga upp bilder, videon och texter så mycket som det bara går. Och när någon nere i Australien eller borta i Japan söker på Ararat berget, floden Eufrat eller Heskif till exempel så kommer det ”kurdisk” information upp istället för turkiska lögner. Dessutom kan vi dubbla eller trippla antalet resultat när ord som kurd, kurdiska och Kurdistan söks i Google, Bing eller i andra sökmotorer. Idag genererar dessa ord följande resultat i Google:

Kurd Ungefär 2 850 000 resultat (0,18 sekunder)
Kurdiska Ungefär 1 410 000 resultat (0,27 sekunder) 
Kurdistan Ungefär 6 470 000 resultat (0,30 sekunder) 

Det här räcker inte till på långa vägar.

Varje text, varje bild och varje video kan vara en del av ett slag, ett vunnet slag. En man mot man slag mot våra fiender där vi går segrande ur. Varje gång vi lägger upp en artikel motverkar den turkens förnekelse, varje gång vi lägger upp en video om brotten som begås i Iran knäcker den mullasystemet sakteligen och varje gång vi lägger upp bilder på revolutionen i Rojava är det ett hårt slag i både al-Assad och hans dito, skämtet FSA:s face.

Var och en av oss kan bli en soldat/gerilla/peshmerga med pennan i handen i ett harmlöst krig vars mål är av existentiell karaktär. Vi är fullt dugliga och vi förfogar över det bästa vapnet som finns inom informationskrig, nämligen internet.

Vad hade Sheyh Said, Mulla Barzani eller Gazi Muhammad gjort om de hade tillgång till internet? Fermu u serkeftin. Jiyan bi azad xwesha. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s