Turkiskt val 2014

Det var kommunalval i Turkiet igår. Även om Osman Baydemir inte vann i Riha och gjorde många besvikna och sorgsna vann kurdiska BDP framgångar i kurdiska städer överlag. BDP vann i 11 provinser. Det regerande AKP fick trots den största mutskandalen i Turkiets historia och trots förbudet av socialfora, hela 45 % av rösterna, en ökning med 7 % jämfört med förra kommunvalet. Republikanska CHP och ultranationalistiska MHP fick behålla sin andra respektive tredje plats i valresultatet.

Hur kan detta tolkas? AKP har en järngrepp om väljarna, det har ingen betydelse om de med i mutskandaler eller förbjuder sociala medier. De har bra renommé bland vanligt folk. Det är ungefär som Sveriges ICA, det har ingen betydelse hur många köttfärsskandaler de blir involverade i, vanligt folk handlar från ICA ändå. ICA-handlaren är trogen liksom AKP-väljaren. AKP matar folket och ekonomin går starkt framåt. Turkiet har en ekonomisk tillväxt på 6-10 % varje år sedan 10 år tillbaka. Sociala skyddsnät liksom gratis vård ger trygghet för väljarna. Men yttrandefrihet, tryckfrihet, mänskliga & demokratiska rättigheter då?

I ett land där analfabetism är uppe i 30 % och lågstadieutbildade mängd överstiger mer än 40 % över hela landet är den politiska medvetenheten minimal. Ismer är abstrakta och de bytts ogärna ut mot konkreta ting. AKP:s väljare återfinns bland arbetarklassen. De fattiga ute på landsbygden som inte har bra koll på den politiska läget eftersom de indoktrineras i AKP:s politik genom de statlig kontrollerade TV och radio kanaler, samt tidningar.

Sammantaget är kontrollen över statsapparaten såväl som näringslivet nästintill diabolisk. Det ges inget utrymme för oliktänkande. Oliktänkande tystas eller fängslas. Uppemot 15000 aktivister sitter bakom galler av den anledningen. BDP får dessutom noll lira i bidrag för sin valberedning jämfört med AKP:s cirka 600 miljoner lira (mots. 2,4 miljarder kr). Om man lägger till hot och trakasserier, valfusk/manipulation framstår valet som uppdiktad.

Valet hölls men hur demokratiskt valet var vill ingen AKP:are kännas vid förmodar jag vid det här laget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s