Öppetbrev till Stefan Löfven

HaengningIran2007Herr Stefan Löfven!

I en intervju med Sveriges Radio den 23:e maj uppger du att kurdiska frihetsorganisationen PKK:s terrorstämpling ska bestå, detta anser jag som kurd och PKK-sympatisör är häpnadsväckande. Dels för att PKK inte är någon isolerad organisation med ex antal gerilla soldater uppe på ett berg och dels för att Turkiet sitter de facto själv och förhandlar med PKK. Man ska komma ihåg att PKK är lika med det kurdiska folket i varje cm av Kurdistan. Så när du stämplar PKK som en terrororganisation stämplar och stigmatiserar du hela det kurdiska folket på samma sätt! Inte minst med tanke på de brott Turkiet begår mot kurder och med tanke på de otaliga exemplen på internationella fördömanden av Turkiets brott mot mänskliga rättigheter, är det ytters anmärkningsvärd att en ledare för Sveriges största parti och ett parti vars politik pläderar mänskliga och demokratiska rättigheter både på hemmaplan och i övriga världen, insisterar i att inte ge rätten till liv till ett försvarslöst folk genom dess beskyddare och rättfärdigar därmed dess despoters brott istället.

Jag har också svårt att komma i underfund med att ditt uttalande bottnar i proxy-imperialistiska ambitioner d.v.s. koloniseringen av mindre/svagare folk/nationer via imperialisterna USA till förmån för de inhemska medborgarnas bekvämlighet här i Västeuropa eller om det beror på brist på (o)kunskap- jag tror mer på det sistnämnda eftersom Socialdemokraternas liksom Sveriges utrikespolitik politik är för demokratiska och mänskliga rättigheter världen över och inkluderar därav rätten till liv för samtliga världsmedborgare, så även för kurder. Tillåt mig då, för bättre förståelse, upplysa dig om kurdernas situation i de ockuperade kurdiska delarna och om vad folket du kallar för terrorister har för val:

Ända sedan Lousannefördraget tecknades mellan segrarmakterna d.v.s. Frankrike och Storbritannien och förloraren Turkiet 1923 har kurder varit utsatta för våld, tortyr, fängelse, trakasserier, fördrivning, förbud, förnekelse och förintelse i slowmotion i både Turkiet, Syrien, Irak och Iran. Kurdiska har strikt varit förbjudet, kurdiska TV-och radiokanaler liksom kurdiska böcker och tidsskrifter har varit förbjudna. Kurdiska politiker, författare, förläggare, poeter, artister, sångare, dansare, MR-aktivister, advokater och andra intellektuella har systematiskt likviderats av polisen, militären och paramilitära turkiska styrkor och av statliga MIT och JITEM. Se mordet på Musa Anter, se avrättningen av Turkiets PM Adnan Menderes på 60-talet, se förgiftningen av en annan PM på 90-talet Turgut Özal för att nämna några. I Syrien gick regimen ännu längre och berövade kurder till och med rätten till ID-kort och därmed blev en halv miljon människor både statslösa och hemlösa över en natt. Mordåtal väcktes därför inte mot förövarna i Syrien vid ett eventuellt mord på kurder då offret inte existerade i lagens mening. I Irak hade diktatorn Saddam i två decennier systematiskt bombat kurdiska städer för att bokstavligen utplåna den kurdiska befolkningen, 182000 människor massakrerades. Därutöver ryggade han inte för att använda kemiska-och biologiska vapen mot kurder när hans konventionella vapen inte räckte till, vilket resulterade i gasattacken mot staden Halabja 1988. Drygt 5000 tusen dog ögonblickligen och 10000 skadades, många lider av cancersjukdomar än idag. I Iran avrättas kurdiska intellektuella och aktivister på löpande band, 500-600 varje år för att vara mer precist. Många kurdiska politiker och andra intellektuella rymde därför till Europa. Emellertid sände Iran agenter (lönnmördare) både till Österrikes huvudstad Wien 1989 och mördade KDP-I:s ledare Ebdulrehman Qasimlo och tre år senare kallblodigt mördade de en annan kurdisk politiker, Sadegh Sharafkandi, i tyska Berlin- allt för att tysta den kurdiska rösten. Deras mördare sattes sedan på flygplanen och de fick åka hem till Iran i första klass! I januari 2013 mördades tre andra kurdiska politiker/aktivister av turkiska underrättelsetjänsten MIT i hjärtat av Paris, men det är munkavle på varje undersökare och utredningen är sekretessbelagt. I Sverige kan en person dömas till fängelse för ”mord” på en hund men kurder kan alltså mördas både i sitt eget land och i Europa och deras mördare kan med andra ord gå fri!

Så möjligheten att bedriva politik är inte möjligt eftersom vi kan avrättas om vi står på ett torg och propagerar demokrati och mänskliga fri-och rättigheter, till exempel i Iran. Chansen att skriva och upplysa om skräcken inte finns då vi riskerar att få livstidsfängelse om vi skriver en artikel om det liksom om vi skriver böcker eller dikter, se Yasar Kemal, se Ismail Besikci, se Mehmed Uzun med flera. Vi kan minsann inte ens sjunga om det, se Sivan Perwer som var efterlyst i 36 år för terrorism och som inte kunde återvända hem p.g.a. kampsånger han sjunger. Se kurdiske rapparen Serhado som fick tio månaders fängelse för att ha sjungit på en konsert i Istanbul för två år sen. Exemplen är många men förståelsen minimal.

Vi tar oss utanför Iran, Irak, Syrien och Turkiet som ockuperar Kurdistan för att få stöd och gehör för vår sak men även här i Europa stöps vi om till terrorister. Även här i Europa berövas vi vår rätt till existens vilket strider mot FN:s deklaration om mänskliga fri-och rättigheter. Det strider mot en nations rätt till självförsvar, det strider mot Sveriges utrikespolitik d.v.s. verka för demokrati och mänskliga rättigheter utomlands och det strider mot Socialdemokraternas egna partistadgar då det står för minoritetsrättigheter.
Jag undrar därmed hur herr Stefan Löfven hade gått till väga om Sverige hade blivit ockuperat av t.ex. Ryssland, att de tvingade dig och den svenska befolkningen att tala enbart ryska och döpa om sig till ryssar? Att de förbjöd svenska liksom svenska låtar, böcker, tidningar, TV-kanaler? Att du sedan prövar alla möjliga fredliga vägar men att du antingen sätts bakom galler på livstid där du dagligen utsätts för tortyr och våldtäkter eller så riskerar du avrättas på ett torg. Hade du inte tagit till vapen då? Hade du inte gjort motstånd då, hade du inte försvarat ditt land, ditt folk, din heder och stolthet? Hade du inte gått i krig för att finnas till? Du kan inte säga nej. Så vitt jag känner till hade Sverige beväpnat sig till tänder för rädslan från ryska björnen under kalla kriget men är inte det i stick och stäv med vad du och ditt parti menar, att inte bruka våld? Varför har Sverige en försvarsbudget på cirka 40 miljarder kr/år i sådana fall om inte till för vapenköp och strida vid eventuella hot och krig? Eller hade du underkastat dig den ryska överhögheten, gått och gömt dig Löfven? Well vi underkastar oss ingen och vi gömmer oss inte för någon, vi är inte ryggradslösa. Vi kan inte acceptera att dessa blodtörstiga regimer tar vår rätt till liv, vår rätt till frihet och vår rätt till vår identitet. Den stoltheten vi kurder har inom oss kan varken ditt terrorstämplande eller all världens vapen ta från oss!

Så det här uttalandet och politiska ståndpunkten har enbart en förklaring här; nämligen dubbelmoral alternativt särbehandling. Är det inte dags att lägga alla korten på bordet och erkänna PKK som den frihetsorganisation den är och därmed rädda miljoner kurder som sympatiserar med PKK och stämpla istället Turkiet som ockupanter? Du kanske förlorar några handelsavtal men tro mig det är det värd. Du kommer då säkerligen rädda livet på många pappor, mammor, systrar, bröder söner och döttrar vars liv inte är jämförbar med de svenska barns liv du är vana vid.
Du har nu chansen och möjligheten att gå i bräschen för ett världsomspännande stöd för den kurdiska befolkningen och verka för kurdernas rätt till frihet liksom alla andra befolkningsgrupper runt om i världen. Det går att skapa debatt och opinion och komma framtill ett konkret resultat, det är fullt möjligt. Speciellt som ledare för Sveriges största parti och speciellt som en ledare som surfar på arvet från en sann människorättsaktivist (Olof Palme), det bör du nyttja på bästa sätt istället för att missbruka. Eller så kan du välja att spela de tre apornas lek; ingenting sett, ingenting hört, ingenting sagt.

Med Vänliga Hälsningar
Numan Semsuri
Kurdisk medborgare

p.s. jag hade blivit avrättat i Iran och dömts till livstidsfängelse i Turkiet för detta brev.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s