Analys Ukraina och Kurdistan/Irak

irakterrorUkraina

Senast idag sköts en ukrainsk militär transportflygplan av östukrainare och 49 unga söner satte livet till, detta är en tragedi. Det kommer inte att vara den sista nyheten heller om döden förutsatt att vi inte gör något åt det. Flera städer i östra Ukraina har klart uppvisat tendenser till avstånd från Ukraina och velat gå sin väg. Antingen för att bli självständiga eller för att bli annekterade av Ryssland. De har protesterat för den saken, de har röstat för det och de har krigat/ar för det. Men det råder en status quo just nu eftersom läget är låst mellan världens stora militära makter, USA/Europa på ena sidan och Ryssland på den andra. Bägge sidor är förlorare i ett sådant läge. Detta är ett drama för befolkningen i Ukraina som måste genomlida dagliga strider. Det är en katastrof att konflikten görs till en geopolitisk fråga istället för en inhemsk sådan.

FN bör därför inrätta en kommission som undersöker möjligheten att hela det rysktalande östra Ukraina frigör sig från Ukraina och bildar en egen stat, om det nu inte passar militära makter att ryska björnen sover sig större. Den nya staten skulle kunna heta Östukraina till exempel och därmed bli världens 194:e i ordningen. Då förhindrar vi människor från att dö och ger de istället möjligheten att leva en dräglig tillvaro i fred. Krig är det värsta som finns.

Kurdistan/Irak

ISIS erövrade Iraks näst största stad Mosul inom ett dygn med en milis på uppskattningsvis 2-3 tusen personer och överrumplade därmed Iraks reguljära arme på cirka 30 tusen soldater som dessutom var mycket bättre tränade och rustade. De tog också omvärlden på sängen med denna framfart. Det är få som förstår hur en grupp terrorister lyckades inta en suverän stats territorium så enkelt och så snabbt. ISIS kommer säkerligen utropa en stat av de områden de erövrat. Men var det verkligen så det gick till, att Iraks arme inte hade något att sätta emot ett gäng ”terrorister”?

Vi ska komma ihåg att det här inte är en isolerad händelse, det är kulmen av otaliga inre och yttre strider. Det gjordes upp inifrån innan och konflikten har en baksida, nämligen sunnimuslimers situation efter diktatorn Saddam Husseins fall. Hur dessa blev negligerade och diskriminerade av al-Malikis shiitiska falang. Hur de utstöttes från de höga positionerna och från den inre politiken. Oräkneliga mord på sunniter sedan USA:s invasion är en annan aspekt av det. Det var inte heller meningen att dessa två grupper och kurder inte minst skulle bilda staten Irak från början! Ett historiskt fadäs.

Är det någon som har tagit världskartan och tittat lite närmare på hur Mellanösterns ser ut, de spikraka gränsdragningarna? De strategiskt uppdelade regionerna med hänsyn till imperialisterna England och Frankrikes politiska-och ekonomiska intressen dock en kolossal hänsynslöshet till lokal befolkningen genom Sykes-Picot avtalet som ingicks efter första världskriget? Är det någon som vet att Irak liksom Syrien, Jordanien, Turkiet, Iran, Saudiarabien, Kuwait och Libanon med flera är artificiella nationer? Skapade för att tjäna imperialisterna? Att de inte existerade som sådan framtill fördelningen av Mellanöstern efter första världskriget? Att Europas stormakters intressen gick före liv, fred och frihet? Att de här krigen i Mellanöstern har pågått i 90 år bottnar i detta hänsynslösa avtal och imperialistiska ambitioner? Och att dessa artificiella stater inte kan ha någon framtid i dess nuvarande form? Det vill säga en påtvingad auktoritet, med onaturliga gränser, med våld genom statsnationalism?

Mellanöstern är en krutdurk som ständigt exploderat sedan första världskriget eftersom omvärlden inte velat förstå eller lösa dess frågor. Varken Irak eller Syrien är heliga och en delning av dessa utifrån etniciteter, tro och sekter är inte någon undergång för varken världen eller eftervälden. Det är ingen domedag. Imperier som Rom, Alexander den stores rike, världens största genom tiderna Mongoliska riket har gått under men lämnat plats åt nya. Det här är blåbär nationer i jämförelse. Låt de falla för en god saks skull. En delning av Irak med kurderna i norr, shiiterna i söder och sunniterna mellan dessa är en adekvat lösning på konflikten. Samla alla inblandade parter, tillåta de komma överens och kompromissa och på så sätt dela upp Irak och Syrien i etnonationaliteter, för fred i Mellanöstern.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s