Vad är Yezidism?

1) Svar på första frågan 
Ezidi namnet innan människan
Universumet var mörkt och tyst det fanns enbart en varelse i det stora och gränslösa skapelsen, den icke åtkomliga styrkan. En styrka som skapat sig själv med en kraft som varken går att förstå eller inbilla sig. Denna kraft var universumets gud (Xwê Da) Den som skapat sig själv.
Efter många tusen år använde guden sina krafter och skapade världen 7 änglar som skulle ornamentera och liva upp jorden.
Innan gud skapade jorden så skapade guden 7 änglar som var:
1-Azazil
2- Dardail
3- Israfil
4-Jibrail – Änglarnas, ormens och paradisets ängel!
5- Mikhail
6-Shimxail
7-Nurail

Inom Ezidism och Ezidisk religiös existens är Ezidier naturens människor. I flera tusen år har dessa följare dyrkat naturens krafter, i flera tusen år har människan haft naturen som sin moder, där all energi erhållits utifrån just naturen.

Ezidis kännedom om livet innan kännedomen till den stora och allena guden
I flera tusen år dyrkade människan all existens som inte var skapad och berörd av en människa. Människan dyrkade alltså åskan, molnen, månen, elden, vattnet, solen, vinden, djuren och så vidare. Än idag finns det människor i vissa delar av världen som fortfarande tror endast på dessa naturkrafter och tillber dem och ser det som sin gud.

Ezidis kännedom till den stora och allena guden

För cirka 5000 år sedan så fanns det en konung/herre som sökte sig efter gud. För att få reda på vad egentligen den starka och världskapande kraften var.
Konungen vid namnet Mitra sökte sig omkring och hittade en tjur som då han omhändertog och försörjde i sin grotta. Efter några års försörjning lyckades tjuren släppa sig loss då Mitra var ute på jakt, efter att Tjuren rymt lyckades Mitra återigen fånga den och återta den till sin grotta där han offrade den och vattnade blommorna med hans blod och där han åt upp hans kött efteråt. Mitra blev ensam kvar och många år gick. Mitra sökte sig vidare efter den sanna och eviga guden och började tro på solen, månen, vinden, elden, vattnet, åskan, och så vidare, men det kom en dag där alla dessa krafter försvann och det blev jätte mörkt. Mitra började inse att Dessa krafter inte kunde vara den sanna och Eviga guden. Mitra valde då att inte äta under den tiden där det blev mörkt och utgången efter jakt var omöjligt. Han började bestämma sig för att inte äta mat tills ljuset började ljusa upp livet igen och efter 3 dagars hunger och böner till alla krafter kom äntligen solen tillbaka och livet började skina igen, då insåg Mitra att det fanns en evig och oåtkomlig gud som inte var en människa, djur eller liknande varelser utan en styrka som ingen var lik.

Än idag firar vi den veckan med att fasta i 3 dagar och där fjärde dagen blir högtid för oss Ezidier.
Dessutom är tjuren fortfarande en del av vårt liv då vi en gång varje år i Lalish templet under våra 7 dagars pilgrim använder oss av Mitra teorin. Tjuren fängslas i ett mörkt rum och när det väl är tid för den, släpps tjuren ut och människornas uppgift är att fånga den.

Ezidi religionens syn på andra religioner
– Å gud må du barmhärtiga 72 folkslag, Huvuden på kuddar, de fängslade, vägvisare, Våldsamma, arma och oss i åtanken.

En Ezidisk människa som tror på sin religion får aldrig kränka eller vara respektlös mot någon annan inom Ezidism och utanför. Som Ezidi måste man behandla alla lika. Vi är alltså alltid den som respekterar och accepterar alla sorts människor, där vi även först tillber gud om skoning för våra medmänniskor och sedan i åtanken oss. Det gör religionen speciell och mycket skild från andra religioners tankar och syn på andra religioner.

2) Om man får barn med en icke  ezidi så är barnen inte ezidi.
3) Giftemål )

Det börjar med att  mannens familj besöker tjejens familj och frågar efter hennes hand ( friar henne) och när de kommit överens om allt sen så är det en så kallade ”shex” ska vara delaktig . Under livet varje Ezidi genomgår en ritual där de blir bundna till en ”broder” eller ”syster” från en familj som skiljer sig från den som föds in . Den syskonrelation sålunda fastställts är att bistå Ezidi i nästa värld.
Enligt traditionen kommer er himmelske bror eller syster väntar på att hjälpa ens själ när man avviker denna värld.

4) Man döper barnen i Lalish ( ezidernas heliga plats)
5) Det finns ingen gräns hos Ezider så länge frun är med på det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s