Kvinnans slöja och feminism

Man and Woman Being Weighed on Scales
Man and Woman Being Weighed on Scales

‪#‎Debatten‬ om ‪#‎feminism‬ och kvinnans slöja- utifrån Gina Dirawis artikel i Expressen och repliken till den.

-Rymdresor, mänskliga rättigheter, demokrati, jämlikhet, jämställdhet, feminism […] det är produkter av civilisationens utveckling under århundraden. Jag nyper mig för att vara säker på att jag lever kvar i IT-åldern och har dessa produkter tillgodo eftersom jag läser och hör andra tongångar. Och den långa vägen hit; det öppna samhället, rättsstaten, individualismen, den universala friheten vi så väl åtnjuter i Sverige är inga avkastningar vars frö har såtts med en träspade i Smålands potatisåkrar igår. Det föregicks av kamp, krig, blodspillan, frihetsberövanden, svett och tårar från miljoner människor mot auktoriteter av skilda slag över hela Europa genom århundraden. Ja, allt detta kan mycket väl kopplas till kvinnans frigörelse på samma sätt, eftersom det även ledde till att slöjan på kvinnan åkte av, den barhuvade kvinnan kom att likställa den fria kvinnan i vår moderna Europa. Vi tar dock ett par steg bakåt nu förnimmer jag.

Det pratas mycket om kvinnans val men kvinnans val är inte det samma som att modevärlden uppmuntrar och förskönar slöjan. Samhällsorgan liksom dess väldiga vinstdrivande institut bär ett ansvar för samhällets välmående på samma sätt som dess politiker gör. Frihet i all ära men den uteblivna positiva friheten som kan ge de förtryckta kvinnorna ett ryck ur patriarkatet i deras likvärdiga utveckling i den islamiska världen undermineras när arvtagarna till den långa striden våra förfäder gick igenom för individualismen i all dess former här i Europa, åsidosätter denna långa frihetskampens ansvar och uppmuntrar till förbud (slöja) i hjärtat av dess hemmaplan.

Det är lätt att glömma att Islam är 612 år yngre än Kristendomen och det är lika lätt at glömma att den Kristna världen har ett 612 år längre kamp och åtskilliga revolutioner bakom sig som den islamiska världen inte har gått igenom än. Av den anledningen är det essentiellt att sätta saker och ting deras rätta kontext. Det är inte tal om att påbjuda någon bära slöja i 1200-talets Saudiarabien eller 1700-tals Spanien där inkvisitionsdomstolarna var redo att strimla kvinnor för hädelse, det är att uppmuntra att bära slöja i ett demokratisk och öppet samhälle som Sverige vilket bör betraktas som ett historiskt svek och även en nutida svek gentemot de kvinnor som än idag förtrycks både fysisk och psykisk i patriarkala samhällen som Saudiarabien t.ex.

Föreställ er hur det hade sett ut idag om Martin Luther inte genomförde reformation (försvarade slöjan), om Lady Mary Wortley Montagu satt kvar hemma och stickade vantar istället (försvarade slöjan), om Qasim Amin vallade kameler istället för skriva böcker om feminism (försvarade slöjan) eller om Simone de Beauvoir jobbade på bondgården (försvarade slöjan)?

De fria kvinnor som försvara slöjan glömmer att det var förbjudna kvinnor som kämpade för deras frihet då. Att med den dyrvunna friheten försvara dåtidens förbud måste ändå ses som en historisk fadäss.

Och ska vi verkligen försvara ett förbud som är den mest förtryckande symbolen för kvinnor i diktaturer med vår frihet och med vår yttrandefrihet i vår demokrati och dessutom som en fri kvinna?

‪#‎Expressen‬ 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s