Tahir Elçi

Tahir_Elçi_profil

Advokatsamfundets ordförande i Amed (Diyarbakir) i Kurdistan mördades av turkisk polis i vad som onekligen ser ut att vara en iscensatt strid.

Tahir Elçi sa under ett program som sändes av CNN Turk 14 november att ”PKK inte är en terrororganisation”. En vecka senare blev han gripen i Amed och förflyttades till Istanbul. Han blev anklagad för terrorpropaganda och riskerade 7,5 års fängelse. Han släpptes villkorligt ur häktet i väntan på rättegång. Därefter blev även TV-kanalen dömd att betala ett skadestånd på hela 700 tusen lira (ca 2,1 miljoner kr). Och 28 november (igår) blev han mördad av turkisk polis i Amed i vad som ser ut att vara en iscensatt eldstrid av turkisk polis.

Tahir Elçi var Turkiets fruktan personifierad. Han var en person som ifrågasatta och vågade ”rota” och avslöja brotten Turkiet begick. Han hade de rätta kunskaperna och den rätta positionen. Som ordförande för advokatsamfundet fick han respons för det han yttrade i media. Han fick gehör av nationella såväl som av internationell media. Intervjuerna i media började bli ”för mycket” för en stat av Turkiets kaliber. Här fanns en intellektuell som inte var inordnad i kolonialismens statsapparat och som tackade nej till de förmåner det kunde ge. Han var mer hungrig och törstig på frihet, fred och rättvissa. En ärlig, karismatiskt och genuin individ Turkiet inte kan hantera.

En mardröms scenario som upprepade sig för Turkiet och en röst som måste tystas som så många gånger förr. Denna gång blev mordet mer raffinerad. Det var tvunget att lura sinnen, ögonen och öronen måste tro annat än ett kallblodigt mord, därför att det skulle få Erdogan och AKP tyranniska ut inför omvärlden vilket är i stick och stäv med den demokratiska bild Turkiet avser kabla ut om sig själv.

Tahir Elçi var en stark röst för fred, demokrati, rättvisa och inte minst för mänskliga rättigheter som han brann för och som han hängav sig åt. Det var/är värderingar vilka utgör starka hot mot staten Turkiet som står för det motsatta.

Han blev 49 år och lämnade två små barn och en tröstlös fru efter sig. Så även ett helt folk. Det är med tårar jag skriver denna text.

Annonser

En reaktion på ”Tahir Elçi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s